Service en Onderhoud

Naast de productie van nieuwe scheepslieren bieden wij ook service en onderhoud voor lieren van onze klanten aan. Wilt u een wintercheck voor uw lier, een vastgedraaide lier weer gangbaar laten maken of enkele onderdelen laten vervangen? Dan bent u bij ons op het juiste adres. Voor kleinere reparaties aan boord, het inmeten van een te leveren lier of plaatsing van een gekochte lier komen wij langs op locatie. Voor aanpassingen op of uitbreidingen van uw lier kunt u ook hier terecht. Denk aan een inklapbaar handvat, een extra handwiel, extra aandrijfas of een motor inbouw. Wij geven ook advies over het juiste onderhoud van uw lier of verzorgen dit op verzoek voor u.

Service & Onderhoud

In de ruim opgezette metaalwerkplaats van de Strikwerda Lieren boerderij worden niet alleen nieuwe lieren geproduceerd. Hier worden klanten geholpen van wie de onmisbare lier vastgelopen is, waarvan de remband of een rondsel gebroken is, de kettingschijf of ankerketting versleten is. Hier wordt met 40-jarige ervaring geholpen en beoordeeld, of en welke onderdelen vernieuwd dienen te worden. Na aanpassingen of veranderingen aan boord adviseren wij u graag bij vragen als: is de bestaande lier geschikt voor het nieuwe tuig, het nieuwe zwaardere anker, het dikkere zijzwaard? Of misschien volstaat na een verandering van het materiaal wel een kleiner exemplaar? In ons ruime aanbod aan gebruikte scheepslieren vinden wij samen met u vast de voor uw doeleinden geschikte lier. Kiest u voor een vervangende lier, dan ruilen wij uw oude lier in.

Wilt u uw lier gedeeltelijk op laten knappen of geheel laten restaureren? Bij restauratieprojecten kunt u erop vertrouwen, dat alleen versleten onderdelen worden vervangen. De nog goed functionerende gedeelten worden gecheckt en gesmeerd. Alles moet nauwkeurig passen, zodat de draaiende onderdelen optimaal met elkaar het werk aan kunnen. In overleg laten wij de lier stralen, schoperen (aanbrengen van een zink- aluminium laag) en aflakken, zodat de gerestaureerde lier weer voor jaren geconserveerd is.

Of wilt u uw lier niet meer met de hand bedienen, maar een elektrische of een hydraulische aandrijving laten monteren? Wij adviseren u graag over de modificatie mogelijkheden. 

Wij leveren onderdelen indien gewenst ruw of bewerkt voor de handige klusser, maar restaureren uw lier ook graag geheel voor u. Onherstelbaar beschadigde lieronderdelen kunnen wij aan de hand van het voorbeeld opnieuw laten gieten.

In dringende gevallen, bijvoorbeeld schade aan een lier tijdens een zeilwedstrijd of van een charterschip onderweg met gasten, leveren wij een vervangende lier in bruikleen.

Onze expertise wordt geregeld geraadpleegd door verzekeringen.