Nieuwe Lieren, Scheepslieren, ankers etc.

Nieuwe Strikwerda Lieren zijn gemaakt van de beste materialen en worden met zorg en precisie in elkaar gezet voor een optimaal lange levensduur. Het stoere uiterlijk straalt traditie en historie uit, maar staat ook op recentere schepen. Passend voor onze ankerlieren leveren wij nieuwe hoogwaardige kettingen en op verzoek verschillende modellen nieuwe ankers. Ook lieronderdelen zoals spaakwielen, verhaalkoppen, inklapbare lierhendels, ankerwartels en nog veel meer zijn hier te verkrijgen.

Van Ankerlier tot Zwaardlier

Van kleine Aak tot groot Zeilschip

Strikwerda Scheepslieren levert nieuwe scheepslieren met een traditioneel uiterlijk uit eigen productie:

Ankerlieren, zeillieren, schootlieren, verhaalkoplieren, hijslieren en zwaardlieren in allerlei afmetingen. Ook gecombineerde lieren zoals zwaard- bakstaglieren en anker- strijklieren horen bij het standaard aanbod. Op verzoek adviseren wij bij speciale projecten of als er door ruimtegebrek of andere beperkingen aan dek lieren op maat worden gevraagd. Passend bij onze ankerlieren kunt u nieuwe hoogwaardige kettingen kiezen en verschillende soorten ankers in allerlei gewichtsklassen bestellen. Klapbare handgrepen, rvs handvatten, tandwielen, lagers en andere lieronderdelen zijn ook los verkrijgbaar.

Wij leveren aan zeil- en motorschepen in de chartervaart, de Hollandsche Vloot (bruine vloot), aan de skûtsjes van SKS en IFKS en andere platbodemschepen, jachten, woonschepen en alle andere traditionele zeil- en motorschepen. Wij hebben ook klanten in de visserijbranche. Groothandels, jachtservices en scheepswerven bestellen lieren voor hun klanten bij ons.

Strikwerda Scheepslieren staan op schepen in Suriname, Congo, Bosnië, Zwitserland, het Middellandse Zeegebied, de Baltische Staten, maar voornamelijk in Nederland, Duitsland, België en Groot-Brittannië.

Alle nieuwe Strikwerda Lieren worden op basis van ruim 40 jaar ervaring nauwkeurig en vakkundig vervaardigd, of het een standaardlier betreft of een afwijkend project met bijzondere maten en materialen. Extra elektrische of hydraulische aandrijving van de lieren kan op verzoek vaak in de lier worden geïntegreerd of onderdeks gemonteerd. De meeste modellen nieuwe anker- en zeillieren van Strikwerda zijn ook in roestvaststaal te bestellen met glijlagers van zeewaterbestendig brons, bronzen handwielen en/of kettingschijven. Deze kostbare sieraden aan dek gaan bij goed onderhoud een leven lang mee.

Wij adviseren u graag!

Ontdek hieronder waar we u bij kunnen helpen:

Scheepslieren

Bent u op zoek naar een lier of weet u niet welke lier het meest geschikt is voor uw schip? Neem gerust contact met ons op. Na uitwisseling van allerlei informatie of na een verkennend bezoek bij u aan boord wordt al snel duidelijk, welke lier wij voor u mogen bouwen. Wordt het een lier van staal met een conserverende coating, misschien met een rand om de zijplaten voor een nog traditionelere uitstraling? Of wilt u uw lier onderhoudsarm van roestvaststaal en brons om nooit meer roestsporen aan dek te zien? Bij bestelling wordt er meestal een leverdatum afgesproken en dan gaat de lier in productie: alle nodige onderdelen worden gemaakt of besteld, bewerkt en in elkaar gezet. Bij dit proces is vakmanschap vereist wat betreft lassen, passen, meten, frezen, draaien, slijpen, tappen, boren en zagen.

In de hiervoor specialistisch ingerichte metaalwerkplaats staan moderne machines ruim opgesteld om het werkproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. De zijplaten, assen, tandwielen, lagers, pallen, palwielen, trekstangen, rondsels, schuifhendels, vetnippels, handwielen en handgrepen zijn een nauwkeurig in elkaar te zetten puzzel voor de ervaren lierenbouwer. Als dit complexe geheel uiteindelijk perfect draait en schuift wordt de lier geconserveerd middels een zwarte coating. Dit geeft de hagelnieuwe lier een antiek uiterlijk. Maar pas het bronzen naamplaatje van J.Y. Strikwerda Scheepslieren Schraard maakt het product helemaal af. Hieronder enkele foto’s:

Voor meer informatie en advies op maat staan wij u graag te woord!

Ankers en Kettingen

Onze nieuwe ankers zijn poolankers van zwaar gegalvaniseerd staal met holle vloeien, die ook inwendig gegalvaniseerd zijn. Het poolanker is van Nederlandse oorsprong en is een geperfectioneerd klipanker. Door het ontbreken van de stok is het anker geschikt om in een kluis te varen. Het gewicht dat nodig is voor een goede houdbaarheid, komt ongeveer overeen met dat van een stokanker. Het anker graaft zich gemakkelijk in, maar gaat niet steeds dieper zoals het Danforth anker. Bij anker op gaan zijn er dus minder problemen. Dit wordt bereikt door een juiste verhouding tussen schacht- en vloeilengte en de ligging van het zwaartepunt. Het anker heeft weinig kantelneigingen door een goede dwars- en langsstabiliteit.

  • Wij leveren nieuwe poolankers van 35 kg tot 250 kg.
  • Tevens leverbaar nieuwe stokankers.

Bij onze nieuwe ankerlieren leveren wij passend gegalvaniseerde DIN ketting. Maar ook andere soorten ketting in allerlei verschillende maten, gegalvaniseerd of van zwart staal, kort of langschalmig of damketting met of zonder certificaat kunnen wij voor u bij onze betrouwbare kettingleveranciers bestellen.

Voor advies over uw anker of ketting neem gerust contact op.