Over Strikwerda Scheepslieren

In het Friese dorp Schraard, nabij de A7, vlakbij de Afsluitdijk, staat een statige kop-hals-rompboerderij uit 1787. Hier is Strikwerda Scheepslieren gevestigd: een uniek bedrijf met eigen ontwikkelingen en jaren lange ervaring, gespecialiseerd in het vervaardigen en verzorgen van scheepslieren. Eigenaar Jacob Yeme (Jappie) Strikwerda is een ambachtsman, die specialistisch werk levert. De lieren van zijn hand zijn mooi en solide, duurzaam en kwalitatief hoogwaardig. Deze gesmeden producten gaan een leven lang mee en staan perfect op een traditioneel zeilschip, maar ook op nieuwbouw platbodems en jachten. Niet alleen bijna alle wedstrijdskûtsjes varen met  Strikwerda Lieren, ook de chartervloot schepen gebruiken lieren, die Jappie gemaakt of bewerkt heeft. Zijn vrouw Corinna (Corrie) verzorgt de administratie, correspondentie en de buitenlandse klanten. Hun jongste zoon Folkert wil in de toekomst het lierenbedrijf voortzetten. Voor informatie over Strikwerda Lieren adviseert Jappie graag en denkt met u mee in oplossingen.

Sinds 1980 specialist in scheepslieren

Strikwerda Scheepslieren worden geproduceerd in de daarvoor optimaal ingerichte metaalwerkplaats van de authentieke Friese kop-hals-rompboerderij van de familie Strikwerda. Wat in een hoek voor werkpaarden in de voormalige stal met het herstellen van de familie-eigen skûtsjelier in 1980 begon is in de loop der tijd uitgegroeid tot een kleine lierenfabriek. Stuk voor stuk zijn melkerij, stallen en opslag  verbouwd en geperfectioneerd, zodat er een functionele metaalwerkplaats met diverse machines is gerealiseerd. De passie voor het zeilen en een metaal-vakopleiding staan aan de basis van dit bedrijf, dat inmiddels geheel is gespecialiseerd in (scheeps)lieren.

Deze onmisbare werktuigen zijn allemaal stukken ingenieuze techniek. Zij moeten makkelijk te bedienen en solide zijn. Het zijn belangrijke hulpmiddelen van vitaal belang aan boord,  waarop tijdens het gebruik enorme krachten inwerken en waardoor grote krachten worden verzet. Alle lieronderdelen passen precies in elkaar en schuiven soepel in- en uit het werk. Daarnaast is een authentiek uiterlijk vaak van belang, vooral op traditionele schepen.

Door passie voor het zeilen gedreven hebben Jappie en Corrie (beiden met een verleden in de zeilcharterbranche) naast het lierenbedrijf verschillende schepen laten bouwen: o.a. Mercurius, Bornrif, Victoria S., Morgana en Fortuna. Tegenwoordig exploiteert de familie twee zeilcharterschepen: de driemaster Morgana (30/60 pers) en de tweemaster Zeemeeuw (32/53 pers) met thuishaven Harlingen, aangesloten bij Holland Sail.

Jappie en Corrie Strikwerda

Strikwerda in het nieuws:

Van kleine Aak tot groot Zeilschip

Strikwerda Lieren staan op Lemsteraken, schouwen en schokkers. De skûtsjes van SKS en IFKS en de charterschepen van de Hollandsche Vloot zijn onze klanten. Strikwerda Lieren worden ook voor woonboten in GB besteld en voor “Traditionssegler” in Duitsland. Wij leverden naar Paramaribo, Congo, Bosnië en de landen rond de Middellandse Zee en de Oostzee.